Alle tings mål (Innbundet)

Forfatter:

Hege Mehren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 512
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Measure of all Things
Oversatt av: Mehren, Hege
ISBN/EAN: 9788202220945
Omtale Alle tings mål

I 1792 forlater to astronomer Paris i et høyst spesielt ærend. Den ene drar nordover til Barcelona, den andre sørover til Dunkerque. Deres oppdrag er å måle opp meridianen mellom disse to byene, hensikten å finne grunnlaget for fremtidens lengdeenhet, meteren. De to astronomene skulle gjøre sine målinger og utregninger, arbeide seg mot hverandre, møtes i midten av Frankrike og presentere sine resultater for vitenskapsakademiet og verden.

Delambre og Méchains berømte meredianekspedisjon var beregnet å ta ett år. Den tok syv, og ble en ekspedisjon der hindringene var utallige og der utfallet for all ettertid har satt vitenskapen på prøve.

Ken Alder spenner opp historiens og dramaets store lerret i denne elegante beretningen. En to hundre år gammel hemmelighet bringes for dagen: Den nøyaktige Méchain gjorde en feil i sine kalkulasjoner. Skyldfølelsen drev ham til randen av galskap, og i siste instans til sykdom og død. Først etter at alle data er kunngjort og meteren fastsatt oppdager hans kollega sannheten. Og Delambre står overfor et evig menneskelig dilemma: Er det tillatelig å eviggjøre en liten løgn i en større saks tjeneste?

Alle tings mål er en storslått og kunnskapsmettet fortelling om opplysningstidens idealer, om to vitenskapsmenns strabasiøse ferd gjennom revolusjonens Frankrike, om personlige tragedier og smertelige valg og om menneskets streben etter utopisk perfeksjon.

Ken Alder er bosatt i Illinois hvor han er professor i historie ved Northwestern University. Han er prisbelønnet for sine tidligere bøker innen historie og vitenskap. Alle tings mål har høstet strålende anmeldelser, har vakt internasjonal oppsikt og er under utgivelse i en rekke land.

Til toppen