Ada (Innbundet)

Forfatter:

Miriam Cahn (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 160
Illustratør: Cahn, Miriam
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202451691
Kategori: Romaner
Omtale Ada

Med ett merket jeg hvordan Ada løftet begge hendene og førte dem bak nakken. Da jeg forsto at hun ville løsne knuten på silketørkleet, kjentes det som noe sank i meg og jeg måtte svelge. Jeg våget ikke å si noe; det eneste jeg kunne gjøre var å se på henne. Mens hun fiklet med knuten, bøyde hun hodet ned mot brystet, men idet hun fjernet tørkleet, løftet hun blikket og stirret nærmest trassig på meg.

Året er 1955. Unge Paul kommer til et lite øysamfunn nordpå for å arbeide som lærervikar et år. Ada vasker på skolen og er mor til ett av barna i klassen. Adas ansikt skjemmes av et stort fødselsmerke og derfor går hun alltid med skaut. Hun er mange år eldre enn Paul. Likevel innleder de to et hemmelig forhold. Det er en bevegende roman: en klassisk kjærlighetshistorie om et umake par, om skjebne og natur, om dybde og overflate, fortvilelse og skam.

Til toppen

Andre utgaver

Ada
Bokmål Heftet 2015
Ada
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Anmeldelser Ada

"Både person- og miljøskildringen er god. Klippenvåg bruker sin egen lokalkunnskap og gir oss en malende skildring fra Lofoten. Vi ser for oss det lille veiløse bygdesamfunnet i vakre omgivelser, og der alle passer på og vokter hverandre. Kvaliteten på romanen skyldes først og fremst språket. Klippenvåg har et svært polert og velformulert språk."

Margoth Hovda-Lien, Nordlys

Enkelt, vakkert, usentimentalt

"Ada kunne lett ha blitt en melodramatisk og banal roman med et velprøvet og overforbrukt tema. Men Odd Klippenvågs form og språk hever den sidemagre boka til gripende, troverdig og vakker litteratur. Dette fordi fortellerstemmen i en lett alderdommelig, men plastisk språkdrakt aldri henfaller til spekulative beskrivelser eller hypersentimentale skildringer. At forfatteren dessuten avrunder beretningen med en forbløffende og overraskende avslutning, gir Ada en tyngde som gjør den vel verdt å lese."

Finn Stenstad, Lofotposten

Til toppen

Om forfatter

Odd Klippenvåg (1951) har utgitt 23 bøker, fordelt på sjangrene romaner og noveller. Noen tematiserer homofilt samliv, andre portretterer kunstnerliv. Klippenvåg er en kritikerrost forfatter, hans romaner er sjeldent velkomponerte og språklig presise.