Ad undas (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 165
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202201586
Kategori: Romaner
Omtale Ad undas

To søsken står på fjellets topp og skuer ut over havet etter en far som dro og ikke kom tilbake. Fra sitt utkikkspunkt prøver de å se verden slik han malte den; fargerik og full av eventyr. Store seilskuter farer forbi, isfjell blinker mot øde strender og sjøfareren James Cook planter det britiske flagget på øyene i Stillehavet.

Bror og søster går hver sin vei, men glemmer aldri farens sang og latter. De oppdager imidlertid at hans sjømannsskap og mange historier ikke alltid stemmer med draftet.

Romanen begynner med at datteren, som er blitt journalist, deltar på en hatkonferanse i Oslo der ledere fra hele verden er samlet. En russiskjødisk kvinne forteller hvordan hun overlevde 16 års fangenskap i Sibir ved å komponere sin egen ordbok. Denne boken går som en rød tråd gjennom romanen – et ord for hver bokstav i alfabetet, som tilsammen danner et fascinerende og overraskende bilde. Ingri Lønnebotns roman rommer mange historier, og alle vitner om ulike reiser. Det er reiser inn i menneskesinnet mot en erkjennelse, og samtidig en oppdagelsesferd ut. Med kaptein Cook og hans mannskap seilende i fantasien synes flere av romanens personer å være drevet av en fellesnevner, nemlig trangen til å utforske. Hvor mye tåler vi av ondskap? Kan lykken finnes på en liten øy? Og hvordan defineres kjærlighet?

AD UNDAS er Ingri Lønnebotns syvende roman – en svært lesverdig og tankevekkende bok, som når fram til både hjerte og hjerne.

Til toppen

Om forfatter

Ingri Lønnebotn er født i 1946 i Bergen. Hun har studert skrivekunst, prosa og drama ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Lønnebotn underviser nå ved Åsane Folkehøyskole, og er fast skribent i Bergens Tidende.

Bearbeidelse av sorg, og jakten på tilhørighet er sentrale tema i Bort fra dine øyne (1999). Ingri Lønnebotn ble med denne boken nominert til P2s romanpris. I 2000 utkom diktsamlingen Spinkelspenn, i 2001 utga hun romanen Ad Undas, og 2002 kom romanen Wonderbra.

Ingri Lønnebotn om sine dikt:

De handler om et annet sted. Følelsesutrykk. Forsøk på å ordsette noe som på andre måter er vanskelig å formulere. Men også observasjoner. Å dra essensen ut av noe stort. (1 dikt = en hel roman.)

Ingri Lønnebotn om sitt forfatterskap:

Finnes det en fellesnevner for det jeg skriver? Jeg har tenkt en del på dette. Mye er sett fra barnets ståsted. Fordi vi lever med barnet i oss - den vi en gang var - hele livet. (Dag Solstads påstand om de første fem år.)
Et barn jakter på det som er, slik det er. Verden skal stemme. Det gjør den jo ikke.
Men barnet slutter ikke å lete. Hva er sant og hva er løgn? Dette dreier litteratur seg om. Jeg tror mitt utgangspunkt ofte er en sinnstilstand. En uro over noe som ikke stemmer. Dette prøver jeg å si noe om.