Å være på nett (Heftet)

Kommunikasjon, identitets- og kompetanseutvikling med digitale medier

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 295
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202278953
Komponent: Pedagogisk litteratur
Omtale Å være på nett

Det har alltid vært viktig ”å være på nett”, men i høyteknologiske samfunn har dette blitt langt mer komplisert enn tidligere. Ved hjelp av datamaskiner og mobiltelefoner, satellitt- og kabelsystemer er vi i økende grad forbundet med hverandre i lokale, nasjonale og globale nettverk.

Forfatterne har studert noen av de kommunikasjonsnettverkene som har oppstått i den siste tiårsperioden. I bokens 13 kapitler drøfter de den kommunikasjonen som foregår i de nye nettverkene, og hvilken literacy eller kompetanse deltakerne utvikler.

Analysene fokuserer på tre sektorer av samfunnslivet. Den første delen – om skole og fritid – viser hvordan de unge prøver ut sin identitet og utvikler literacy når de er på nett. Forfatterne diskuterer blant annet om skolen bør vise større åpenhet for den uformelle læringen som foregår i elevenes fritidsaktiviteter. I den andre delen – om det sivile samfunnet – analyserer de kommunikasjonen i de politiske nettverkene Oslo Byforum, Indymedia og Attac, og drøfter hvorvidt nettverkene representerer en utvidelse og fornyelse av den offentlige samtalen. Den tredje delen – om arbeidslivet – viser hvordan den digitale teknologien gir rom for nye kommunikasjons- og samarbeidsformer, men også konflikter i bedriftene.

Forskningsprosjektet Literacy og konvergerende medier
Les mer om boka

Til toppen

Anmeldelser Å være på nett

"Detta minst sagt mångvetenskapliga fält blir i sig i forskarnas arbete en arena med många sammanhang och nivåer, och där man vandrar mellan olika teman på oförutsedda och ibland halsbrytande sätt. Påståenden görs om Internet och den digitala tekniken och dess konsekvenser i en rad olika avseenden. Styrkan i Østerud och Skogseths kollektion är att författarna konkretiserar aspekter av vad denna utveckling handlar om genom att åskådliggöra konsekvenserna i vardagliga, men ändå centrala, sociala sammanhang som även den oinvigde kan relatera till. Det som bidrar till framställningen är just kopplingen mellan teoretiska problem om literacy och lärande och dessa företeelsers karaktär i de utvalda miljöer som bokens författare dokumenterar i sina analyser."

Roger Säljö, Norsk medietidsskrift 03/2009

"Å være på nett er ei nyttig bok. I høve til digitale medium dekkjer boka nye tema, den ser tidlegare tema frå nye perspektiv, og den bringar inn brukskonteksten. Kapitlane er lette å lese. Alt i alt fortener boka mange lesarar."

Torlaug Løkensgard Hoel, Norsk Pedagogisk Tidsskrift

Til toppen