Å salte et hjerte (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 118
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202201814
Kategori: Romaner
Omtale Å salte et hjerte

Willy, en middelaldrende lærer på landsbygda, blir så betatt av en ung mann han ser i en pornofilm, at han reiser ut i verden for å finne ham – og finner ham.

Han kan ikke komme fort nok til videospilleren. Likevel tar han seg tid til å henge opp jakken og sette skoene pent på plass. Magen er hul av sult, men han unner seg bare et glass vann før han river kartongen av pakken og betrakter den unge mannen på coveret. Han er den samme som i annonsen. Et sjokk gjennom kroppen helt ut i fingrene og tærne, og Willy vet at det var verdt de tre ukene, ventingen, søvnløsheten. Angsten for å bli avslørt er så gammel og kjent at den har grodd inn i ham rent fysisk og funnet sitt sentrum i nederste del av brystbenet. Der går alarmen i form av en kort, intens smerte hver gang en fare nærmer seg.

  • Les første kapittel

Til toppen

Anmeldelser Å salte et hjerte

"(...) Derfor blir det en viktig bok man ikke fort blir ferdig med. Råheten, kulden som rammer noen mennesker i en ond verden, svir. Det er ikke bare Willys hjerte som blir saltet»

Harriet Eide, Dagbladet

"Knutsens mest hudløse og beste roman".

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

"Som helhet er dette Per Knutsen på hans aller beste - og hans mest ubehagelige»"

Geir Vestad,, Hamar Arbeiderblad

"Det som gjer denne boka god, er motsetningane i denne stramme og metta komposisjonen. Handlinga er opprørande og hjerteskjerande, språket er sobert. Skildringane er detaljrike og faktaorienterte, tematikken subtilt innvevd. Denne litt distanserte måten å fortelje på gjer at det verkar truverdig og gir rom for lesaren sine eigne refleksjonar"

Merete Røsvik Granlund, Vårt Land

"Det er aldri behagelig å lese om andres fornedrelse, men det er ingen tvil om at Per Knutsen har laget en innlevelsesfylt og engasjerende skildring"

Kjell Olaf Jensen, Dagsavisen

"Per Knutsen skriver godt. Selve historien om Willys reise, beskrivelsen av mennesketypene han treffer underveis, og forventningen fram mot møtet med den unge, vakre ynglingen, er både kontrastfylt, intrigerik og spennende (...) Å salte et hjerte er et vellykket bidrag til å skape forståelse for kjærlighetslivets mangfoldighet"

Hannelore W. Langstrøm, Fædrelandsvennen

Til toppen

Om forfatter

Per Knutsen er født i 1951,og oppvokst på Hamarøy i Nordland, men er nå bosatt i Bergen. Han har til nå utgitt 30 bøker: barnebøker, ungdomsbøker, skuespill, thrillere og romaner, sist ut var romanen Broren til Hugo (2016). Per Knutsen har skrevet en rekke bøker for barn og unge. Han har et utrolig blikk for de små nyanser i livet og en stor forståelse for hvordan det er å være elleve år og forelsket - og i ferd med å bli ungdom. Også flere av hans skuespill er utgitt i bokform.

Ungdomsromanen Svømmersken (1994) ble nominert til Brageprisen. For ungdomsromanen Rått Parti (1995) ble Per Knutsen tildelt Kulturdepartementets Litteraturpris. Per Knutsens thriller for voksne, Høytrykk, ble utgitt på Cappelen i 1997.

I 1998 kom Jentekrigen, en uhyggelig ungdomsroman om maktkamp og sterke følelser i en familie. Kriminalromanen Tigermelk fra 1999 fikk meget gode anmeldelser.

Ærlighet, kjærlighet, løgn, lyst og evnen til å være tro mot seg selv er viktige elementer i Per Knutsens roman, Å salte et hjerte (2001). Knutsens bok har thrillerens uro og den svarte romanens dysterhet i seg.
Per Knutsen fikk Havmannprisen for Broren til Hugo (2016), en roman om oppvekst i Nord-Norge i etterkrigstiden.