Å leve ikkevoldskommunikasjon (Innbundet)

(empatisk kommunikasjon)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Forlag: Arneberg Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Living Non Violent Communication
ISBN/EAN: 9788202605827
Kategori: Helse , Jobb og ledelse og Sjel, Kropp, Sinn
Omtale Å leve ikkevoldskommunikasjon
Marshall B. Rosenbergs instruktive bok, Å Leve ikkevoldskommunikasjon: Empatisk kommunikasjon, handler om å lære deg å gi uttrykk for dine egenskaper som kommunikator – og dine udekkede behov i de fleste situasjoner, og å lytte til andre med innlevelse i stedet for å vurdere, dømme og få dem til å skamme seg eller føle skyld.

«… har som mål å inspirere til dyptfølte relasjoner mellom oss selv og andre …»

Rosenbergs forrige bok, Ikkevoldskommunikasjon, også kalt giraffspråket, som nå har fått betegnelsen empatisk kommunikasjon, kom på norsk i 2006. Boken selger nå i sitt 3. opplag og er oversatt til svært mange språk. Boken kom på engelsk på slutten av 1970-tallet. Rosenberg var psykolog og døde for et par år siden.

Ikkevoldskommunikasjon oppsto som følge av en sterk interesse Rosenberg hadde for to spørsmål. For det førte ønsket han å skaffe seg en bedre forståelse for hva som får noen av oss til å oppføre oss voldelig og utnytte andre. For det andre ønsket han å skaffe seg bedre innblikk i hva slags læring som bygger opp under våre forsøk på å fortsette å være medfølende – noe han mener er vår egentlige natur – selv når andre opptrer voldelig eller utbyttende. Under hans utforskning av disse to spørsmålene fant han at de tre følgende faktorene er uhyre viktige for å forstå hvorfor noen av oss reagerer voldelig, mens andre reagerer med medfølelse i beslektede situasjoner:

• Det språket vi er oppdratt til å bruke
•Hvordan vi har lært å tenke og kommunisere
• De strategiene vi har lært oss for å påvirke andre og oss selv

Ikkevoldskommunikasjon, eller IVK, er en kraftfull kommunikasjonsmodell, men er også noe mye mer enn som så. Det er en metode for å tenke og leve i verden. Den har som mål å inspirere til dyptfølte relasjoner mellom oss selv og andre – relasjoner der alles behov blir ivaretatt ved at man gir på en medfølende måte.

«Hver gang en annen tolker det du sier som kritikk, angrep, vurdering eller fordømmelse, er sannsynligheten for at vi får våre egne behov tilfredsstilt nærmest lik null», sier Marshall B. Rosenberg, «og vi kan være nokså sikre på at den andres neste trekk er å forsvare seg eller gå til motangrep.»


Til toppen