Å leve en drøm (Heftet)

Min afrikanske arv

Forfatter:

Anne Arneberg (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 420
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Dreams from My Father
Oversatt av: Arneberg, Anne
ISBN/EAN: 9788202297862
Omtale Å leve en drøm

President Barack Obama er en av USAs mest spennende politikere. I denne usentimentale og gripende selvbiografien, skrevet før hans politiske karriere startet, følger vi en ung mann med svart afrikansk far og hvit amerikansk mor som prøver å finne røttene sine og stake ut en kurs for resten av livet.

Det begynner i New York hvor Obama får høre at faren hans er blitt drept i en bilulykke. Faren har knapt vært til stede under oppveksten, men har likevel vært en viktig figur for unge Obama. Det plutselige dødsfallet starter en følelsesmessig reise som bringer Obama til Kansas, hvor morens familie bodde før de emigrerte til Hawaii, og videre til kenya. Der møter han den store afrikanske familien sin og hører for første gang den bitre sannheten om farens ville liv. Obama finner likevel identiteten han har vært på jakt etter og slår seg til ro med sin splittede familiebakgrunn. Samtidig har han et glødende ønske om å være til nytte for de svakeste i det amerikanske samfunnet.

Til toppen

En sterk biografi om en fascinerende politiker...
Tarjei Skirbekk, NRK
Anmeldelser Å leve en drøm

"Selv for en nordmann, som er vokst opp i et relativt homogent samfunn, gjør det sterkt inntrykk å lese om Barack Obamas famlende forsøk på å finne sin plass i verden. For amerikanere, som lever nærmere raseproblematikken, må fortellingen ha virket skjellsettende."

 
Sten Inge Jørgensen, VG

"Barack Obamas selvbiografi ”Å leve en drøm” er sterk. Boken bør leses av alle som er interessert i politikk generelt og i amerikansk politikk spesielt. Og den bør leses nå."

Tarjei Skirbekk, NRK

"Boken er godt skrevet, interessant og ikke minst svært tidsaktuell. "

Tarjei Skirbekk, NRK

"Å leve en drøm er en velskrevet og tidvis poetisk skildring av en ung manns forsøk på å forsone seg med en far som forsvant"

Ketil Raknes, Morgenbladet

"Mens de fleste norske politikere knapt klarer å skrive en lesbar kronikk har USAs fremste politiske stjerneskudd, Barack Obama, i en alder av 46 år, publisert to selvbiografiske bøker som demonstrerer betydelig analytisk og litterær evne. (...) Det er liten tvil om at supersentristen og brobyggeren Obama har et gjennomtenkt politisk prosjekt som løftes frem av eksepsjonelle formidlingsevner. Både litterært og innholdsmessig fremstår hans forfatterskap som det mest interessante i amerikansk politikk. Dermed er det all grunn for norske lesere til å stifte nærmere bekjentskap med Obamas gandhiske univers der drømmen om menneskets fornuft og godhet er en livsnødvendighet"

Ketil Raknes, Morgenbladet

"Å leve en drøm - min afrikanske arv er fascinerende lesning, og den gir god innsikt i hvorfor Barack Obama framstår som en hel folkebevegelse for forandring av det amerikanske samfunnet"

Anne Thurmann-Nielsen, Dagbladet

"Velskrevet om jakten på egen identitet"

Anne Thurmann-Nielsen, Dagbladet

"Kanskje den mest velskrevne memoarboka noen gang gitt ut av en amerikansk politiker"

Time Magazine

"Å leve en drøm er en sterk og på mange måter imponerende bok"

Per Kristian Haugen, Aftenposten

"En velskrevet og ærlig bok om hva det vil si å vokse opp med både en svart og en hvit identitet"

Per Kristian Haugen, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Barack Obama, forfatter og USAs 44. president (2009-17). Han er født 1961 på Hawaii. Etter studier i statsvitenskap og jus bosatte han seg i Chicago og begynte å jobbe med organisering av frivillig arbeid blant de fattige på byens sørside. Han ble innvalgt til Senatet, som kammerets femte afroamerikanske medlem noensinne. Obama er en av de yngste presidentene noensinne og den første afroamerikanske presidenten. Obama har utgitt selvbiografien Å Leve en Drøm (no. 2008), Mot til å håpe (no. 2008) og barneboken Of thee I sing (2010).