Å bli en annen (Innbundet)

Hva ett år i hælene på seks skuespillere kan lære deg om film, teater og livet sånn generelt

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202507398
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Å bli en annen

Dette er en bok for alle som har sett en film eller TV-serie, og lurt på hva skuespillerne gjør før de viser seg på skjermen. En bok for de som lurer på hva det er med skuespillere som fascinerer publikum, på scenen og utenfor. Det er også en bok for alle som er interessert i kommunikasjon og estetikk, og hva det er å være menneske – på scenen og utenfor.

Vi ser skuespillere stadig vekk, på film, TV og scenen. Men framføringene deres er bare toppen av isfjellet. Forut for minuttene i lyset ligger timer med undersøkelser, prøver og studier av karakteren de skal framstille. Hvordan omformer de seg til et annet menneske? Og hvorfor er de så interessante å se på? I denne boka følger leseren seks av Norges fremste utøvere i kulissene, og de deler sine hemmeligheter med oss.

Vi får se Eldar Skar takle sin første store rolle i en TV-produksjon, og gå fra ukjent teaterskuespiller til «rikskjekkas» og «okkupert-Eldar». Vi følger Bjørn Sundquist i arbeidet med en filmrolle hvor bare han vet karakterens mørke hemmelighet. Juni Dahr har valgt livet utenfor institusjonene, og setter opp sine stykker i låver, hotellrom og gamle fabrikklokaler. Ane Dahl Torp gir seg i kast med tittelrollen i Mor Courage på Det Norske Teatrets hovedscene, og går rundt og kjenner på sin egen ondskap og raljerer over norske skuespillere som er «for snille i huet sitt». Kristofer Hivju er mannen som hoppet av teaterkarrieren for å gjøre det han elsker, «å mekke movies». Som improviserende skuespiller går Helén Vikstvedt hver kveld på scenen uten manus.

 

Til toppen

Flere bøker av Bår Stenvik:

Anmeldelser av Å bli en annen
 
Trønderavisa

Å bli et menneske

"Med Bår Stenvik som nysgjerrig guide kommer vi litt nærmere hvordan skuespillere gjør det å være et menneske til et profesjonelt anliggende.

[...] Karakteristisk for Stenviks elegante sprang i disse portrettene er diskusjonen om forholdet mellom skuespillerens blikk, fenomenet blunking og klippingens funksjon i filmen. Denne koblingen av biologi, kognitiv psykologi og filmkunst er populærvitenskapelig essayistikk på sitt beste.

[...] Som undertittelen antyder, handler det om teaterkunsten og livet og det som ligger mellom, presentert gjennom et kløktig flettverk av portrettintervjuer, teaterteori og populærvitenskap, der alle trådene holdes sammen av en forteller som på en morsom, undrende og personlig måte representerer leserens amatørblikk på det hele."

Ivo de Figueiredo , Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Bår Stenvik (f. 1976) er journalist og bor i Oslo.

Han har gitt ut to prisbelønte bøker, Skitt (2011) og Dataspill (2011), og skriver artikler om alt fra litteratur og film til hjernedop og teknologi i aviser som Dagens Næringsliv og Dagbladet og tidsskrifter som Vinduet og Vagant. Hans forrige bok, BLØFF – Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker (2014), er oversatt til tysk og russisk.